31 Mayıs 2013 Cuma

Akıllı Telefonlar


AKILLI TELEFONLAR

Günümüzde sıkca kullanılan ve nerdeyse her bireyin ulaşabilecegi ve kullandığı akıllı telefonlar günüzde bilğisayar işlemini tamamen görmektedir.
Bir çok işlem yapabilen bu telefonlar  'akıllı telefon' veya 'cep bilgisayarı' olarakta adlandırılır..
Akıllı telefonlar ve cep telefonları arasındaki farkı netleştirecek bir araştırma gözümüze çarptı. Araştırma sonuçlarında da görüldüğü üzere, akıllı telefon sahipleri reklam ve pazarlama içeriklerine çok daha ilgililer. Bunun elbette çeşitli sebepleri var. Akıllı telefon kullanıcıları, farklı mecralardan tanıtım mesajlarına maruz kaldıkları için bu tarz içeriklere daha olumlu bakıyorlar. Çünkü daha fazla bilgi alıyorlar, daha fazla şey hakkında haberleri oluyor. Kısacası faydalanabilecekleri yeni dünyaları keşfedebiliyorlar. Standart cep telefonlarında mecra kısıtlaması var, dolayısıyla bu sürekli aynı mecralardan mesaj alan bir kullanıcı, bir süre sonra ilgisini kaybediyor.
Akıllı telefonlar sadece arama ya da mesaj göndermek için kullanılmıyorlar. Uygulamalardan sosyal ağlara, müzikten film izlemeye kadar, bir bilgisayarın yapabildiği her şeyi yapar duruma geldiler. Dolayısıyla telefonlara yapılacak reklam ve pazarlama içerikleri de farklı farklı şekillere büründü. Mobil pazarlama için önemli bir hedef haline geldiler.
Telefonlarda yapılan tanıtım faaliyetlerinin, bu şekilde gelişmesinin sebebi tamamen teknolojik imkanlarla alakalı. Bir telefon, ne kadar çok özelliğe sahipse, o cihaz üzerinde uygulanabilecek tanıtım alternatiflerinin de sayısı o oranda çoğalıyor. Ayrıca bu alternatiflerin de birbirleriyle ilişkileri olabiliyor. SMS, email, uygulama vb. öğeler birlikte kullanılarak telefon kullanıcılarının ilgisini çekecek içerikler hazırlanabiliyor. Bu çeşitlilik sayesinde, akıllı telefonlarda firmalar için büyük bir pazar oluşmuş durumda.








Araştırmadaki rakamlardan bahsedelim. Görüldüğü gibi akıllı telefon kullanıcılarının büyük çoğunluğu, haftada birden çok email almaya olumlu bakıyorlar. 3G, 4G, kablosuz ağlar vb. bağlantı seçenekleri bildiğiniz gibi akıllı telefonların olmazsa olmaz özelliklerindendir. Sadece bireysel email gönderimleri değil, iş için gönderilen email’ler bile akıllı telefondan gönderilebiliyor. Böylece akıllı telefonlarda email kullanımının sınırları olmuyor.
SMS, her daim gücünü koruyan ve gün geçtikçe de bu gücünü arttıran bir iletişim kanalı. En temel iletişim araçlarından biri olsa da her türlü telefon tipinde önemini koruyor. Çünkü SMS hızlıdır, SMS kolay kullanılabilir ve SMS çok yaygındır. Tanıtıma daha çok ilgi gösteren akıllı telefon kullanıcılarının yarısından fazlası, SMS yoluyla gelen mesajlara ilgi gösteriyor.
Uygulama desteğinin ne kadar az olduğunu, standart telefonlar için çıkan %10 oranından anlayabiliriz. Standart telefon kullanıcılarında henüz uygulama alışkanlığı olmadığı için böyle bir sonucu çıkması normal. Tıpkı SMS’teki gibi burada da katılımcıların yarıdan fazlası uygulamalar yoluyla tanıtım mesajı almak istediklerini belirtiyorlar. Uygulamaların yükselen trendi göz önünde bulundurulursa, burada da önümüzdeki dönemler için güçlü tanıtım fırsatları olduğunu söyleyebiliriz.
Rakamlar aslında gayet açıklayıcı. Kullanıcılar, teknolojiyle ne kadar çok haşır neşir olurlarsa; tanıtım yapılacak mecralar da aynı oranda gelişiyor ve fırsatlar ortaya çıkıyor. Akıllı telefon kullanım oranları bu hızla artmaya devam ettiği sürece yeni yeni pazarlama ve reklam anlayışları göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder